myanmar.reismee.nl

Profiel

Datum vertrek: dinsdag 20 januari 2015
Datum terugkomst: dinsdag 17 februari 2015

Momenteel in: Nederland 🇳🇱

Over mij/mijn reis

3 dagen Kuala Lumpur

drie dagen vooraf in Kuala Lumpur.

Tijdens deze verlenging verblijf je in het Swiss Garden hotel inclusief ontbijt. Meer informatie kun je vinden bij Swiss Garden hotel.

Dag 01/02 Amsterdam  - Kuala Lumpur

De volgende ochtend transfer naar het hotel.  Je slaapt 3 nachten in een centraal gelegen hotel met zwembad.

Dag 03 - Kuala Lumpur / vrije dag

Je kunt deze dagen je eigen gang gaan. Bewonder de futuristische skyline, met als hoogste gebouw de Petronas towers, ook wel Twin Towers genoemd. In Kuala Lumpur wisselen traditie en moderne gebouwen elkaar af. Historische panden staan pal naast hypermoderne wolkenkrabbers.

Dag 04 - Kuala Lumpur / vrije dag

De stad levert een kleurrijke mengelmoes op aan mensen, verschillende tempels, moskeeën en heerlijk eten. Ben je geïnteresseerd in cultuur? Bezoek dan het Orang Asli museum waar je alles te weten komt over de oorspronkelijk inwoners van Maleisië. Kuala Lumpur heeft een compact centrum en is heel gemakkelijk te verkennen. Er zijn verschillende stadswandelingen te maken of je kunt een bezoek brengen aan het vogelpark of de orchideeëntuin. ‘s Avonds kun je een bezoek brengen aan de avondmarkt in Chinatown of aan een van de super-de-luxe shoppingmalls. Wordt het een noodlesoep op een gezellig terras, een pittige curry in Little India, of besluit je om uitgebreid te gaan dineren in het draaiende restaurant van de KL-Tower op 280 meter boven de stad?

Dag 05 - vertrek Kuala Lumpur -  Yangon

programma rondreis myanmar


    Dag 2

    aankomst Yangon We arriveren in Yangon, de voormalige hoofdstad van Myanmar. Yangon is nog steeds het economisch centrum en het kloppend hart van het land. De bus brengt ons in ongeveer 30 minuten naar ons hotel, waar we de komende twee nachten zullen verblijven. Laat je betoveren door de gouden Shwedagon pagode die als een sieraad boven de stad schittert of door het prachtige Birmese jade op de Bogyoke Aung San markt.
    
    Na decennia van isolement hebben de militaire machthebbers de deuren voor buitenlandse toeristen opengezet. De eerste dagen zal het je opvallen dat Myanmar op bepaalde punten nog in een ander tijdperk lijkt te leven. Steek je met de ferry de Yangonrivier over, dan zit je meteen tussen de rijstvelden. Birma laat haar verborgen schatten graag ontdekken door reizigers die van avontuur houden.
    
    Dag 3

    Yangon / bezoek Shwedagon pagode Yangon kun je niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Shwedagon pagode. In de ochtend nemen we dan ook ruim de tijd om kennis te maken met dit 98 meter hoge bouwwerk en het bijbehorende Boeddhistische geloof. Samen met de gids nemen we eerst een kijkje in de kloosters die rondom de Shwedagon pagode liggen. Daarna hebben we alle tijd om de tempel zelf te bezoeken.
    

    Het boeddhisme in Myanmar is springlevend en wordt beleden door bijna 90% van de bevolking. Dit uit zich in de aanwezigheid van vele monniken op straat en uiteraard de talrijke pagodes en tempels in het land. Monniken hebben in dit land een zeer hoge, bijna heilige status en genieten groot aanzien. De middag kun je naar eigen inzicht doorbrengen; inkopen doen op de markt of een kopje thee drinken in het befaamde Strand Hotel.
    
    Dag 4

    via Gouden Rots naar Kinpun Vanuit Yangon reizen we naar Kyaiktiyo om één van de belangrijkste locaties voor pelgrims in Myanmar te bewonderen: de beroemde Gouden Rots. Rond de middag arriveren we in Kinpun. Onze bus en een truck brengen ons naar het beginpunt van de wandeltocht. De wandeltocht duurt ongeveer anderhalf uur. In het bedevaartseizoen van november tot maart komen
   
    veel pelgrims naar de Gouden Rots. De Gouden Rots wordt volgens de overlevering in evenwicht gehouden door een haar van Boeddha, die eronder zou liggen. Men gelooft dat de rots hierdoor wordt beschermd tegen het neerstorten in de afgrond. Aan het eind van de dag keren we terug naar Kinpun waar we overnachten in een eenvoudig hotel.
 
    Dag 5

    via Bago naar Yangon Vandaag keren we via Bago terug naar Yangon. Na een rit van ongeveer drie uur komen we aan in Bago. Dit was de hoofdstad in de tijd dat Bayinnaung nog koning van Birma was. We bezoeken de grote pagode van Bago, het (replica) paleis van de voormalige koning en de grote liggende Boeddha. Vanuit Bago reizen we per trein in ongeveer twee uur naar Yangon.

    Dag 6

    vlucht naar Mandalay; naar Hsipaw Na een tijdsbesparende binnenlandse vlucht van ongeveer anderhalf uur arriveren we in de centraal gelegen stad Mandalay. Het noorden van Myanmar herbergt de mooiste landschappen en biedt unieke trekkingsmogelijkheden. We rijden in ongeveer zes uur naar Hsipaw, waar nog niet veel buitenlandse reizigers komen. De komende twee nachten overnachten we in een leuk en knus guesthouse.
 
    Dag 7

    Hsipaw / vrij verblijf Vandaag kun je een prachtige wandeltocht maken over het platteland rondom Hsipaw. We bezoeken enkele van de vele thuiswerk bedrijfjes waar je bijvoorbeeld kunt zien hoe noedels met de hand worden gemaakt. De wandeling voert grotendeels over vlak terrein en duurt ongeveer vijf uur. Als je geen zin hebt om te wandelen, kun je ook de omgeving per fiets verkennen en een bezoek brengen aan het Shan paleis van Mr. Donald.

    Dag 8

    omgeving Kyaukme / trekking Vandaag leven we een beetje zoals de Birmezen doen. Vanuit Hsipaw nemen we de lokale bus naar Kyaukme. Omdat we de lokale bus nemen, ervaren we de dagelijkse heisa van het lokale vervoer. In ongeveer anderhalf uur rijden we naar Kyaukme waar we in contact komen met de Palaung bevolking. De bevolking van Myanmar bestaat uit veel etnische groepen. De Palaung bevolking is er hier één van, met haar eigen taal en cultuur.
 
    Om meer in contact te komen met deze bevolkingsgroep, maken we de komende twee dagen een unieke trektocht in de bergen en slapen we bij deze bergstam. We lopen vandaag ongeveer zes tot zeven uur door bergachtig gebied en grotendeels bergop. Tijdens de trekking lunchen we in een van de Palaung dorpen. Ook voor de Palaung betekent het een bijzondere ontmoeting omdat ze weinig westerlingen zien. De overnachting bij de mensen thuis is zeer eenvoudig. Maak je liever een kortere
 
    dagwandeling? Dan kan je achterblijven in Kyaukme. Als je je keuze bij boeking doorgeeft (bij opmerking), dan wordt hiervoor geen toeslag berekend. Indien je dit later of ter plekke doorgeeft dan moet je hiervoor een toeslag betalen. De reisbegeleider informeert je over de extra kosten. Kosten voor maaltijden, lokaal transport en eventueel een gids zijn ook voor eigen rekening. De reisbegeleider en lokale gids gaan altijd mee met de trekking.
 
    Dag 9

    naar Kyaukme / trekking Doordat we in een afgelegen en authentiek dorp slapen is het vanzelfsprekend dat we hier zeer weinig tot geen toeristen tegen komen. Vandaag lopen we ongeveer zes uur, voornamelijk bergafwaarts, door een mooi gebied. Je ziet regelmatig vrouwen met thanaka op hun gezicht. Dit is een natuurlijke zonnecrème die wordt gemaakt van een lokale boomsoort. In de loop van de middag arriveren we in Kyaukme, waar we overnachten in een sfeervol guesthouse.
    
    Dag 10

    via het Gokteik viaduct naar Pyin Oo Lwin Een spectaculaire rit is het zeker. We hebben het dan over de vijf uur durende treinreis, die je van Kyaukme naar Pyin Oo Lwin brengt. We boemelen langzaam door spectaculaire landschappen voordat we na ongeveer anderhalf uur bij het beroemde Gokteik viaduct aankomen. Dit viaduct dateert uit 1901 en was destijds het op een na hoogste treinviaduct ter wereld.
   
    Het uitzicht vanaf het viaduct is overweldigend. Een treinrit in het buitenland is altijd een perfecte mogelijkheid om contact te maken met de lokale bevolking. Je zult erachter komen dat Birmezen oprecht vriendelijke mensen zijn en zeer nieuwsgierig zijn naar mensen met een andere nationaliteit. Aan het eind van de middag komen we aan in Pyin Oo Lwin. Een dorp waar de bevolking zich naast de auto en brommer veelal nog met paard en wagen verplaatst. We overnachten in een comfortabel hotel.
   
    Dag 11

    naar Mandalay In de ochtend heb je de mogelijkheid om de botanische tuinen van Pyin Oo Lwin te bezoeken. Aan het eind van de ochtend rijden we met carpool taxi’s in ongeveer anderhalf uur naar Mandalay; na Yangon de grootste stad van Myanmar. De komende twee nachten slapen we in een comfortabel hotel.
    

    Na verblijf in het historische Pyin Oo Lwin voelt Mandalay waarschijnlijk modern aan. De stad heeft haar naam te danken aan de heuvel Mandalay Hill. Als je naar boven klimt heb je vooral bij zonsondergang een prachtig uitzicht. Eet zeker bij één van de vele barbecue restaurants die Mandalay rijk is.
 
    Dag 12

    Mandalay / vrije dag Vandaag heb je een vrije dag en in de tweede stad van Myanmar is genoeg te doen. Aan de zuidkant van de stad liggen de schitterende Mahumuni tempel en het houten Shwe In Bin Kyaung klooster. Verder kun je een bezoek brengen aan het gold pounders’ district en zien hoe de gouden blaadjes die de pelgrims op de Gouden Rots plakken, hier nog met de hand worden geslagen. Kortom, in Mandalay zul je je zeker niet vervelen.
 
    Dag 13

    via Amarapura en Ava naar Sagaing / fietstocht De mountainbikes worden voor ons klaargezet, we stappen vandaag op de fiets. Na het ontbijt fietsen we naar Amarapura. Hier vind je een van de drie oude koningssteden, al merk je in Amarapura weinig van deze geschiedenis. In Amarapura vind je de bekende U- Bein voetgangersbrug. Deze langste teakhouten brug ter wereld is meer dan een kilometer lang.
   
    Vandaag voert de fietstocht voornamelijk door heuvelachtig landschap. Door de heuvels en de warmte is de fietstocht redelijk pittig. ’s Middags arriveren we in de koningsstad Ava. Onder leiding van onze lokale gids bezoeken we verschillende pagodes en fietsen we langs eeuwenoude tempelruïnes. De ruïnes zijn overblijfselen van statige gebouwen uit de tijd dat Ava nog de hoofdstad van Birma was.
 
    Vanuit Ava steken we via de Sagaing bridge de Ayeyarwaddy rivier over naar Sagaing. Je zult merken dat Sagaing het centrum van het Boeddhisme is in Myanmar. Deze plaats wordt bewoond door meer dan 6000 monniken en nonnen in meer dan 500 tempels. We overnachten vannacht in een comfortabel hotel.
 
    Dag 14

    via Mingun naar Mandalay / fietstocht Fietsen door Birma is geweldig. Buiten de steden is het redelijk rustig en bovendien fietsen Birmezen net als Nederlanders zelf ook veel. We fietsen vandaag eerst naar Mingun. De tocht naar Mingun voert in ongeveer drie uur door glooiend landschap langs de Ayeyarwaddy rivier, af en toe passeren we een dorpje. Kinderen begroeten je overal allerhartelijkst zodra ze je zien. In Mingun bezoeken we enkele prachtige pagodes.
    
    Aansluitend lunchen we in deze voormalige koningsstad. In Mingun schepen we in en varen in een goed uur naar de oevers van de Ayeyarwaddy rivier in Mandalay. De fietsen gaan gewoon mee aan boord van onze eigen boot. Daarna stappen we weer op de pedalen en zetten we koers naar ons hotel. Het is ongeveer nog een half uur fietsen, daarna je genieten van een welverdiende douche.
   
    Dag 15

    naar Bagan Met de lange afstandsbus rijden we vandaag van Mandalay naar Bagan, de oude hoofdstad van het Bagan rijk. Een rit van ongeveer vijf tot zes uur. Een bezoek aan Bagan is een onmiskenbaar hoogtepunt van deze reis, we blijven hier dan ook drie dagen. Over een gebied van 40 km² liggen zo'n 4000 tempels verspreid. We overnachten de komende drie nachten in een comfortabel hotel.
   
    Dag 16

    Bagan / vrije dag Hoewel heel anders van stijl, is de tempelvlakte van Bagan qua grootte en indruk zeker vergelijkbaar met dat van Angkor Wat in Cambodja. Indien je niet wilt deelnemen aan de Beleef Bagan excursie, kun je Bagan ook op eigen gelegenheid verkennen. Voor weinig geld kun je overal een fiets huren. De beroemdste tempels, zoals Ananda, Sulamani, Dhammayangyi en Thatbyinyu moet je zeker bezoeken.
    foto paragraaf dag 16
     

    Een zonsondergang met zicht op de pagodes is ook een aanrader. Enkele tempels mogen worden beklommen en geven je de mogelijkheid om van de prachtige zonsondergang in Bagan te genieten. Als je na een klim bovenaan om je heen kijkt, is het uitzicht echt adembenemend mooi; zo ver het oog reikt, ligt de vlakte bezaaid met tempels. Reizigers met zeebenen kunnen een boottocht op de Ayeyarwaddy rivier boeken om de zonsondergang vanaf het water te beleven.
   
    Optioneel

    Beleef Bagan (excl entree) / €19,00 In de ochtend kan je deelnemen aan de excursie: Beleef Bagan. Met paard en wagen en een gids bezoek je de mooiste tempels van Bagan. Onderweg wisselen indrukwekkende tempels en prachtige landschappen elkaar af. Deze excursie is bij uitstek geschikt om het gebied alvast te verkennen en je te oriënteren op wat je de komende dagen verder nog wilt zien.

 
    Dag 17

    Bagan / vrije dag Vandaag kun je Bagan op eigen gelegenheid verder ontdekken en het beste doe je dit op de fiets. Je kunt  zelf je tijd indelen en precies de tempels van je keuze bezoeken. Bagan is vrij toeristisch en de meeste toeristen bezoeken veelal dezelfde plekken. Zoek je het wat verderop, dan heb je de tempels soms helemaal voor jezelf.
    
    Dag 18

    via Mount Popa naar Meiktila Na het ontbijt is onze eerste stop bij een familie die allerlei producten maakt van de palmboom. Daarna rijden we in ongeveer twee uur naar Mount Popa. We rijden door het centrale gedeelte van Myanmar waar de begroeiing bestaat uit struiken, grassen en cactussen. De komende dagen gaan we meer van deze landschappen tegenkomen. Mount Popa is een uitgestorven stratovulkaan die 1518 meter hoog is.

    Vlak naast Mount Popa ligt de heilige berg Taung Kalat, met daarop een klooster. Het klooster is via trappen in ongeveer een half uur te bereiken. ‘s Middags komen we aan in de garnizoensstad Meiktila, gelegen aan het gelijknamige meer. In deze Birmese provinciestad, waar Aung San Suu Kyi zich ooit verloofde met haar Britse echtgenoot, komen vrijwel geen toeristen. We overnachten in een eenvoudig hotel.
    
    Dag 19

    naar Kalaw / bezoek olifanten project We reizen vandaag met onze bus in ongeveer twee uur naar Magwe. In dit dorpje bezoeken we een olifantvriendelijk olifant- en herbebossingsproject. Een aantal lokale jongeren uit Kalaw heeft dit project opgezet waarbij ze stukken bos herplanten en tevens de lokale bergstammen educatie geven over de natuur. Verder worden in dit natuurgebied met veel zorg gepensioneerde olifanten opgevangen.
    foto paragraaf dag 19
     

    Als je het leuk vindt, mag je de mahouts (olifantendrijvers) helpen met het voeren van de olifanten of assisteren bij hun dagelijkse wasbeurt. Een lunch midden in het bos is inbegrepen. Je kunt op deze dag ook een prachtige wandeltocht heuvelopwaarts van ongeveer een uur maken door het woud. Na afloop rijden we in ongeveer anderhalf uur naar Kalaw.
   
    Dag 20

    Kalaw / vrije dag Kalaw is net als Pyin Oo Lwin een hill station en straalt nog altijd een koloniale sfeer uit. Het dorp was tijdens de Britse overheersing zeer geliefd bij de Britten vanwege het koelere klimaat dat hier heerst. Er zijn vandaag verschillende activiteiten mogelijk. De omgeving van Kalaw is zeer geschikt voor wandelliefhebbers. Onder begeleiding van een wandelgids zijn mooie wandelingen mogelijk naar een van de Palaung dorpjes.
   
    Je kunt vandaag ook een bezoek brengen aan Pindaya, vooral leuk als het daar marktdag is. Vlakbij Pindaya kun je de beroemde grotten bezoeken waar bijna 9000 Boeddha beelden in allerlei soorten en maten staan opgesteld. Op de terugweg kun je een authentieke papierfabriek bezoeken. Wie het een dagje lekker rustig aan wil doen, kan in Kalaw naar de markt gaan of houdt het gewoon bij een goed boek.
 
    Dag 21

    naar Inle meer Eén van de hoogtepunten tijdens de reis in Myanmar is een bezoek aan het Inle meer. We rijden in ongeveer twee uur van Kalaw naar het meer. De komende twee dagen heb je volop de tijd om de omgeving van het Inle meer te verkennen. Het meer ligt meer dan 850 meter boven de zeespiegel en heeft hierdoor een aangenaam koel klimaat. Op en rondom het meer zijn volop activiteiten te vinden. De komende twee nachten slapen we in een eenvoudig hotel.
 
    Dag 22

    Inle meer / vrij verblijf Je kunt vandaag een boot huren en het meer verkennen. Een mooi tochtje is de route naar Inthein, waar je een prachtig klooster kunt bezoeken met oude en nieuwere stupa's. De Intha bevolking staat ook bekend als de 'beenroeiers'. Die bijnaam danken ze aan hun bijzondere roeitechniek. Terwijl ze achter op hun boot staan, bewegen ze de roeispaan met één been zodat ze één arm vrij hebben voor de visvangst. Grote kans dat je op het meer de vissende beenroeiers aan het werk ziet.
 
    Dag 23

    Inle meer / boottocht en overnachting op het meer We vervolgen onze weg per motorboot en varen over het Inle meer. Onderweg bezoeken we enkele mooie dorpjes en drijvende tuinen. De lokale Intha bevolking bouwt hun huizen op palen, die complete drijvende dorpen in het meer vormen. Na ongeveer een uur varen arriveren we bij onze bijzondere overnachtingsplek; de paalwoningen. We slapen vannacht in een mooi hotel dat traditioneel op palen is gebouwd.
 
    Dag 24

    naar Heho; vlucht naar Yangon Vanuit Nyaung Shwe, gelegen aan het Inle meer,  rijden we in ongeveer een uur naar Heho. Vanaf hier nemen we een binnenlandse vlucht naar Yangon. Meestal hebben we een vroege vlucht zodat je in Yangon nog de tijd hebt om souvenirs te kopen of nog enkele bezienswaardigheden kunt bezoeken. Geniet van deze laatste dag in Myanmar.
    
    Dag 25

    vlucht naar Amsterdam Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

    Dag 26

    aankomst Amsterdam